Печат

Образуваха дела срещу администраторите на NEXTA

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Служ­бата на След­стве­ния коми­тет в Минск обра­зува нака­за­телни дела срещу Степан Путило и Роман Про­та­се­вич, адми­ни­стра­тори на Telegram-​канали, в които се съдържат при­зиви за нелеги­тимни меропри­я­тия, пре­даде ТАСС, позо­ва­вайки се на След­стве­ния коми­тет на Беларус.

Изда­дени са поста­нов­ле­ния за при­в­ли­чане към отго­вор­ност на Степан Путило и Роман Про­та­се­вич като обви­ня­еми по след­ните чле­нове от Нака­за­тел­ния кодекс: чл. 293 (орга­ни­зи­ране на масови без­ре­дици), чл. 342 (орга­ни­зи­ране на групови действия, грубо наруша­ващи обще­стве­ния ред). Освен това срещу посо­че­ните лица е обра­зу­вано нака­за­телно дело по точка 3, чл. 130 от Нака­за­тел­ния кодекс във връзка с извършени умиш­лени действия, насо­чени към разпал­ване на соци­ална вражда въз основа на про­фе­си­о­нална при­над­леж­ност”, уточ­ниха от След­стве­ния комитет.

Пред­ста­ви­тели на след­стви­ето съобщиха, че в хода на про­уч­ва­нето на информаци­ята, пуб­ли­ку­вана в Telegram-​каналите от запо­до­зре­ните са реги­стри­рани „много­кратни при­зиви за про­те­сти, бло­кади на пътища, стачки, коор­ди­ни­ране на масови меропри­я­тия с посоч­ване на кон­кретни места за про­веж­дане и марш­рути за придвижване”.

През 2015 година мла­дите жур­на­ли­сти от Минск Роман Про­та­се­вич и Степан Путило съз­да­доха YouTube-​канал NEXTA. През 2017 година NEXTA премина към Telegram, а след пре­зи­дент­ските избори на 9 август Telegram-​каналът NEXTA се превърна в една от основ­ните платформи за кому­ни­кация между про­тив­ниците на пре­зи­дента на Бела­рус Алек­сандър Лукашенко. На 20 октом­ври прес­служ­бата на Вър­хов­ния съд на репуб­ли­ката съобщи, че NEXTA и ней­ното лого са при­знати за екс­тремистки мате­ри­али в Беларус.