Печат

Търси се специалист за провеждане на реформи в Киргизстан

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Държав­ният депар­тамент на САЩ търси старши съвет­ник по въпро­сите на вър­хо­вен­ството на закона и анти­ко­рупци­ята за аме­ри­кан­ското посол­ство в Киргиз­стан, съобщи RT.

Наред с другите отго­вор­но­сти, позици­ята вклю­чва кон­сул­ти­ране на вла­стите на репуб­ли­ката относно раз­ра­бот­ва­нето, при­лага­нето и насър­ча­ва­нето на системни, орга­ни­за­ци­онни, правни и регу­ла­торни реформи в областта на пра­вопри­лага­нето и нака­за­тел­ното пра­во­съдие, както и съдействие на Биш­кек в бор­бата с корупцията.

Пре­дви­жда се кон­сул­тантът да вза­и­мо­действа с пра­ви­тел­ствени агенции на САЩ и Киргиз­стан, вклю­чи­телно служи­тели на Държав­ната служба за борба с ико­номи­че­с­ката пре­стъп­ност, Мини­стер­ството на пра­во­съди­ето и Глав­ната про­ку­ра­тура. Става дума за обу­че­ния на пред­ста­ви­тели в тази област, както и за изгот­вяне на програмна и тех­ни­ческа докумен­тация, бюджетни документи, доклади и служебни бележки. Отбе­лязва се, че ще се разглеж­дат само кан­ди­да­тури на аме­ри­кан­ски граж­дани. Кан­ди­датът трябва да има висше юри­ди­че­ско обра­зо­ва­ние и опит на подобна позиция, вклю­чи­телно в стра­ните от бившия СССР.

Меди­ята при­помня, че след пар­ламен­тар­ните избори в нача­лото на октом­ври в Киргиз­стан избух­наха про­те­сти. Под­дръж­ници на пар­тии, които не вля­зоха в пар­ламента, изля­зоха на улицата. В резул­тат на това преми­ерът Кубат­бек Боро­нов и пред­се­да­те­лят на пар­ламента Дастан­бек Джума­бе­ков пода­доха оставки, а на 15 октом­ври оставка подаде и пре­зи­дентът на Киргиз­стан Соорон­бай Жеен­бе­ков. Него­вите пра­во­мощия бяха пре­хвър­лени на новия премиер Садир Жапа­ров. От 15 октом­ври про­те­стите в Кирги­зия бяха прекратени.