Печат

Контролът на въоръженията ще определя отношенията РФ-САЩ

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Пре­зи­дент­ските избори в САЩ няма да понижат напреже­ни­ето по въпро­сите на кон­трола на въоръже­ни­ята в отноше­ни­ята между Москва и Вашинг­тон, тази тема ще остане опре­де­ляща при всяка аме­ри­кан­ска адми­ни­страция. Това мне­ние изрази замест­ник науч­ният ръко­во­ди­тел на Науч­но­из­сле­до­ва­тел­ския уни­вер­си­тет „Висша школа по ико­номика” ака­деми­кът от РАН и бивш сек­ре­тар на Съвета за сигур­ност Андрей Кокошин.

Спо­ред него много авто­ри­тетни експерти сочат заплаши­тел­ното рав­нище на напреже­ни­ето в дву­стран­ните отноше­ния. „Те смя­тат, че про­ти­вопо­ста­вя­нето между САЩ и Рус­ката феде­рация е отишло твърде далеч и вече има опа­сен харак­тер”, оте­ляза Кокошин на пре­с­конфе­ренция в онлайн формат в ТАСС, посве­тена на резул­та­тите от пре­зи­дент­ските избори в САЩ. Уче­ният добави, че сегаш­ните сери­о­зни про­блеми в областта на сигур­но­стта са про­во­ки­рани до голяма степен от адми­ни­страци­ята на пре­зи­дента Доналд Тръмп, която е напра­вила повече от всяка друга аме­ри­кан­ска адми­ни­страция за раз­руша­ва­нето на съще­ству­ващата договорно-​правна система в областта на огра­ни­ча­ва­нето и съкраща­ва­нето на въоръже­ни­ята и кон­трола върху тях.

Въпро­сът за вой­ната и мира е един от най-​големите въпроси в отноше­ни­ята между двете наши страни. Върху нас лежи осо­бена отго­вор­ност, ние трябва да я осъзна­ваме и да действаме по съо­т­ве­тен начин”, каза аналитикът.

Спо­ред Кокошин сегаш­ната поли­тика на САЩ при Тръмп явно не отго­варя на инте­ре­сите на стра­теги­че­с­ката ста­бил­ност и меж­ду­на­род­ната сигур­ност. „На прак­тика ние наблю­да­ваме акти­ви­зи­ране на уче­ни­ята около гра­ниците на Русия, полети на стра­теги­че­с­ките бом­бар­ди­ро­вачи, вли­зане на аме­ри­кан­ски и натов­ски кораби в Черно море, доставка на летално оръжие за Украйна… Започна разпо­лага­нето на т. нар. маломощни заряди на стра­теги­че­с­ките под­вод­ници, на ракети „Трайдънт”, което понижава прага на използване на ядрено оръжие”, отбе­ляза той.

Що се отнася до Русия, и в еди­ния, и в другия слу­чай изходът от избо­рите в САЩ не носи осо­бен опти­мизъм”, каза в заклю­че­ние Кокошин.