Печат

Верските и националните вражди подхранват екстремизма

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Русия предлага своя вековен опит в мирното съжителство на различни етноси и конфесии

Сви­де­тели сме на дъл­боки промени в света, на сблъ­сък на тра­дици­он­ните цен­но­сти със сери­о­зни пре­диз­ви­ка­тел­ства. Слож­ните и крайно чув­стви­телни въпроси на отноше­ни­ята между наци­о­нал­но­стите и религи­ите ста­ват пред­мет на спе­ку­лации и нечи­стоплътни геопо­ли­ти­че­ски игри. На тях се опит­ват да пара­зи­ти­рат екс­треми­сти и ради­кали, разпал­вайки вза­имна омраза и вражда. Това заяви Вла­ди­мир Путин на тра­дици­он­ната среща с пред­ста­ви­тели на раз­лич­ните веро­изпо­ве­да­ния в Русия в Деня на народ­ното един­ство, който всяка година се отбе­лязва на 4 ноември.

Това става на фона на серия от кръвопро­литни теро­ри­стични акции в Европа и на открито про­ти­вопо­ста­вяне между имигран­тите мюсюлмани и мест­ното хри­сти­ян­ско насе­ле­ние. Съще­временно Русия дава при­мер на света за уста­но­ве­ното от векове в стра­ната мирно съжи­тел­ство между пред­ста­ви­те­лите на раз­лични конфе­сии и на около 200 наци­о­нал­но­сти, където държа­вата полага уси­лия за запазване на тях­ната кул­тура и обичаи.

За нашата огромна страна мирът между наци­ите и религи­ите е основа на осно­вите. Тази сфера има нужда от посто­ян­ното внима­ние на вла­стите, на граж­дан­ското обще­ство и меди­ите. Рабо­тата тук трябва да бъде тънка, ста­ра­телна и съдържа­телна. И ние се ста­раем да действаме именно така — мак­симално дели­катно и кон­струк­тивно”, заяви рус­кият пре­зи­дент. Той отбе­ляза, че сега в редица страни обста­нов­ката е сложна. Стигна се дотам, че от една страна, действи­ята на раз­лични про­во­ка­тори, които се при­кри­ват зад принципа за сво­бода на сло­вото, оскър­бя­ват вяр­ващите. А от друга — това се използва като повод от екс­треми­стите, за да оправ­даят сво­ите престъпления.

Резул­татът е един: конфлик­тите в обще­ството нарастват лави­но­об­разно и може да тлеят с години и десе­ти­ле­тия. Ние заедно сме длъжни да напра­вим всичко възможно, за да изклю­чим подобно раз­ви­тие на съби­ти­ята у нас. Осо­бена роля в постигане на хар­мо­ния в отноше­ни­ята между наци­ите и религи­ите, в пре­си­чане на екс­тремизма и теро­ризма играят духов­ните лидери на Русия. Хората се вслушват в тях­ното мне­ние и слово. Когато звучи тях­ната соли­дарна позиция, ясна при­вър­за­ност към цен­но­стите на мира, доб­рото и мило­сър­ди­ето, това има огромно зна­че­ние”, каза Путин.

Той под­черта, че тра­дици­ите на доб­рото и уважи­телно отноше­ние между пред­ста­ви­те­лите на раз­лични наци­о­нал­но­сти и веро­изпо­ве­да­ния са ни завещани от предците. Но това живо духовно наслед­ство и опитът в съз­да­ва­нето на уни­кална циви­ли­за­ция трябва да се пази и раз­вива. „Това е наш общ дълг пред сегаш­ното и бъдещите поко­ле­ния”, заключи рус­кият пре­зи­дент. /​Русия днес/