Печат

В ООН Вучич напомни за двойните стандарти на Запада

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Твър­де­ни­ята, че след Вто­рата све­товна война тери­то­ри­ал­ната цялост в Европа е била нару­шена за първи път по време на спе­ци­ална опе­рация на Рус­ката феде­рация, гово­рят за двой­ните стан­дарти в под­хода към Украйна и Сър­бия. Това заяви от три­бу­ната на Общото събра­ние на ООН на 21 сеп­тем­ври сръб­ският пре­зи­дент Алек­сандър Вучич, цити­ран от рус­ките медии.

Исти­ната е, че за първи път цело­стта на държава в Европа е била нару­шена преди. В слу­чая със Сър­бия, която не е напа­дала нито една суве­ренна държава. Това обаче посто­янно се премъл­чава. Ние тър­сим ясен отго­вор на въпроса, който съм зада­вал на моите събе­сед­ници, лидери на много държави в продълже­ние на много години: каква е раз­ли­ката между суве­ре­ни­тета и тери­то­ри­ал­ната цялост на Украйна и Сър­бия, която беше грубо нару­шена и на която много от вас при­да­ват зна­че­ние на меж­ду­на­родно ниво? И никога не съм полу­ча­вал раци­о­на­лен отго­вор на този въпрос от никого”, каза Вучич, цити­ран от теле­ви­зия Pink.

Пре­зи­дентът на Сър­бия под­черта, че стра­ната не е про­во­ки­рала агре­сия срещу себе си. Но това не попречи на НАТО да ата­кува суве­ренна държава без реше­ни­ето на Съвета за сигур­ност на ООН.