Печат

В Крим почетоха паметта на жертвите от концлагера "Красный"

На мемориала на жертвите на фашистката окупация на Крим „Концлагер „Красный” граждани запалиха свещи в памет за загиналите. В селището Мирни в предградията на Симферопол се събраха няколко хиляди души — местни жители и симферополци, дойдоха и представители на властите. На това място по време на окупацията на полуострова са загинали 15 хиляди души. „Красиво е със запалените свещи, но тъжно — поделя една от местните жителки. — Аз 14 години живея наблизо и откакто бе създаден този комплекс на хълма, всяка година идваме тук. Тук се разхождаме и с децата и винаги сърцето ти се свива като си помислиш какво е било”.

Нямаше речи и слова, на мемориала звучеше само музика и кратката история на това страшно място, както и поемата на Роберт Рождественски „Реквием”. Няколко часа потокът от хора не спря, всеки оставяше свещичка край стената и отдаваше почит на жертвите.

Мемориалът е открит преди четири години на мястото на най-големия в Крим фашистки концлагер по време на Великата отечествена война. Там немците са убивали евреи, нелегални и партизани. За две години са унищожени 15 хиляди души и са заровени в 20 ями и девет кладенци.