Печат

Хиляди са осъдени за корупция през 2018 година

По думите на генералния прокурор на РФ Юрий Чайка през 2018 година по дела за корупция са били осъдени около 8,5 хиляди души. Това каза Чайка в интервю за в.”КоммерсантЪ”. За корупция са били осъдени 837 сътрудници на правоохранителните органи, 63-​ма депутати от регионално и общинско равнище, както и 606 длъжностни лица от органите на държавната власт и местното самоуправление. Между другото, делът на корупционните престъпления в общия брой престъпления е едва 1,7%, но материалният ущърб от тях е 46 млрд. рубли — а това е вече 11% от ущърба, причинен от всички видове престъпления в РФ.

Междувременно на 12 декември РИА „Новости” съобщи за задържането на ръководителя на междурегионалното управление на Росприродонадзор за Красноярския край и Тува Андрей Калинин. Той е задържан при получаване на подкуп в размер на 300 хиляди рубли. Калинин е ръководител на ведомството от 2018 г., преди това, от 2015 г., е ръководел управлението на Федералната служба по надзор в сферата на природоползването за Красноярския край. 

Сътрудник на Ространснадзор пък е бил уволнен след като прокуратурата е установила, че съпругата му притежава 66 автомобила. Това съобщи генералният прокурор на РФ Юрий Чайка. „Доходите на семейството не могат да обезпечат извършването на тези сделки”, каза още Чайка. 

Друг случай е с ръководителя на управлението на федералните пътища в Краснодар, чийто трудов договор е бил анулиран след като се изяснило, че той е сключил договори за капитален ремонт на трасетата за повече от 2,6 млрд. рубли с ремонтно-строително управление, на чийто ръководител чиновникът е дължал 6 млн. рубли. По думите на Чайка налице е не приемане на мерки по урегулиране и предотвратяване на конфликт на интереси.

Тази година, каза Чайка, във връзка с поправки в законодателството, прокурорите са изпратили в съда искове за обръщане в доходи в полза на държавата от имущество на чиновници, непотвърдено с официални доходи, на стойност почти 4 млрд рубли.