Печат

Русия чества юбилея на Конституцията

Нашият народ направи твърд, решителен избор в полза на демокрацията, строителството на силна федеративна държава — написа президентът Владимир Путин в телеграма по повод 25-годишнината от приемането на Конституцията на РФ — „Опирайки се на идеите и принципите на Основния закон, стана възможно да се осигури суверенитет и цялостност на Русия, да се запазят гражданският мир и съгласие”. 

На 12 декември 2018 година Русия отбеляза всъщност два юбилея — 25-​годишнината на Конституцията и 25 години от първите парламентарни избори. По тези поводи на 12 декември в Кремъл се проведе тържествен прием, на който бяха поканени около 1200 души — целият състав на двете камари на Федералното събрание на Русия, федерални и регионални чиновници, съдии, представители на различните вероизповедания, обществени дейци, научни и културни дейци.

В Музея за съвременна история на Русия бе открита уникална изложба „Конституцията на моята страна”. „Изложбата е сплав от мултимедийни технологии и уникални артефакти”, каза директорът на музея Ирина Великанова. Посетителите могат да видят проекта за Конституция с лични бележки на първия президент на РФ Борис Елцин, бюлетина за гласуване на референдума за Конституцията и агитационни материали от тези години. Сред експонатите е и броят на вестник „Российская газета” от 25 декември 1993 г., където е публикуван приетият на референдума текст на Основния закон и официално влиза в сила. 

Експонатите напомнят за това, че 137-те параграфа на Конституцията са се раждали в яростни спорове, в условията на политическо противопоставяне на двата клона на властта, в сложна икономическа ситуация. Работата по Конституцията е продължила три години. 

На изложбата са представени и Конституцията на РСФСР от 1918 година, както и Конституциите на СССР от 1924, 1936 и 1977 година. Изложбата ще продължи до 15 април.