Архив

Печат

Милер: От 2019 г. газът през Украйна спира

Автор „Русия днес“. Публикувана в Икономика

С осуетяването на "Южен поток" ЕС за трети път направи стъпка срещу собствените си интереси в угода на чужди

Цената на руския газ за европейските потребители ще скочи, ако ЕС поиска единна цена за всички страни членки, каквито са намеренията с изграждането на Енергиен съюз. За това предупреди шефът на „Газпром” Алексей Милер на конференция в Берлин, състояла се в рамките на клуба „Валдай” на тема „Европа и Евразия: по пътя към нов модел на енергийна сигурност”. Клубът събира международни експерти по политиката на Русия, които заседават всяка година от 2004 г. насам.

Ако бъде направено предложение за еднаква за всички цена, тя в никакъв случай няма да се равнява на най-ниската в момента, а вероятно ще бъде близка до най-високата, обясни Милер. „Без съмнение можем да кажем, че виждаме сериозни рискове, заложени в модела на Третия енергиен пакет. Но ние ще работим по правилата, които действат на европейския пазар”, каза той и отбеляза, че Европа все повече ще има нужда от руски газ, а неговата цена ще расте. Според него заради тенденциите на пазара на петрола през четвъртото тримесечие на годината цената на газа ще бъде по-висока, отколкото е сега.

Милер напомни, че Русия в продължение на десетилетия е била надежден партньор на Европа в доставките на газ и в бъдеще е готова да преговаря и да работи по наложените от ЕС правила, включително и по модела на Третия енергиен пакет. Милер нарече „лъжа” твърденията, че Русия е отказала да се съобрази с този модел и затова проектът „Южен поток” се е провалил. Според него силната намеса на политическия фактор в бизнеса е причината за това. За да покаже солидарност с Украйна и да не се прекъсва транзита през тази страна, ЕС пренебрегна интересите на собствените си граждани и саботира газопровода.

В края на февруари т.г. Еврокомисията представи плана си за създаване на Енергиен съюз, който трябва да обедини енергосистемите на всички страни членки на ЕС. Същевременно пълномощията на Еврокомисията ще бъдат значително разширени, включително при одобряването на газови сделки с трети страни.

Сега държавите от ЕС се договарят с доставчика на газ самостоятелно. Най-напред се подписва междуправителствено споразумение, а след това търговски договор, чиито условия са конфиденциални. Целта е правилата така да се променят, че Еврокомисията да получи възможност да се запознае със съдържанието на договорите още преди тяхното подписване и при необходимост да иска да се нанесат поправки.

Русия няма да продължава договора с Украйна за транзит на газа, а той изтича през 2019 г., заяви министърът на енергетиката Александър Новак, който също взе участие във форума в Берлин. Вместо през Украйна руският газ ще потече към Европа по дъното на Черно море по „Турския поток”. Затова обаче ЕС отсега трябва сам да се погрижи за изграждане на нужната инфраструктура. „Нашият подход е пределно прост и ясен. Взехме решение за прокарване на магистралния газопровод и за строителството на газотранспортни мощности до границата между Турция и Гърция, т.е. до границата на ЕС”, каза Новак.

Алексей Милер добави, че рисковете по изграждането на тези мощности са временни и ще трябва да бъдат поети от Еврокомисията. „Сроковете за това са много кратки и твърди и инфраструктурата трябва да се появи до края на 2019 г. Затова строителството трябва да започне още сега, но за съжаление такава дейност не се наблюдава. Ние предупреждаваме и знаем, че създаването на тези мощности в определения срок е възможно. Ако това не стане, вината няма да е наша”, категоричен бе Милер.

В случай, че Европа не се справи или не пожелае да строи своите магистрални връзки, потърпевши пак ще бъдат страните от южна и Централна Европа. Солидарността с Украйна вече няма да помогне, защото от 2019 г. „Газпром” ще спре подаването по украинската тръба, а газът, от който Европа ще се откаже, ще потече към Азия. Милер припомни, че осуетяването на „Южен поток” в полза на Украйна не е първият опит на ЕС да спре изгоден за самия него проект. Газопроводът „Ямал-Европа” беше първият проект — алтернатива на транзита през Украйна. След него се появи „Син поток”, който също бе замислен да мине през България, но бе прекаран до Турция. Сега за трети път сме свидетели на същите събития — Европа работи срещу себе си, за да угоди на чужди геополитически цели.

Газпром” започва да реализира евразийска стратегия на развитие с участието на нови партньори, съобщи на европейските си партньори Милер. „За „Газпром” не е маловажно, че изпълнението на евразийската стратегия ще става във взаимодействие с напълно нови партньори, нови участници в този мегапазар”, каза той. По думите му новата стратегия ще се формира постепенно от функциониращите вече в Европа и Азия проекти. Коментирайки промените на газовия пазар, той прогнозира, че в близко бъдеще именно неговият азиатски сектор ще стане определящ за цените на газа в Европа. „Това е обективна реалност и тя трябва да се осъзнава”, каза Милер.