Печат

Министерството на отбраната продава старинно оръжие

Военнопромишлената комисия при руското правителство спря утилизирането на старинно оръжие от складовете на Министерството на отбраната и започна неговата инвентаризация. В. „Российская газета” пише, че ведомството е планирало след инвентаризирането да започне да продава старинното оръжие — винтовки, пистолети, картечници, шашки и саби — на музеи и колекционери. Пазеното по складовете на министерството оръжие се намира в бойно състояние. Не се съобщава дали преди продажбата то ще бъде деактивирано.

Вестникът отбелязва, че във военните арсенали има много оръжие, произведено още в императорска Русия, а също така закупено от Европа, САЩ и Япония преди Първата световна война. Някои от екземплярите имат редки печати от императорските заводи, други — наградни надписи на император Николай II и първите ръководители на СССР. Сред тях са системите „Браунинг”, Люгер”, „Наган”, „Парабелум” и „Маузер”, картечниците „Максим” и винтовките „Мосин”.

Досега, стараейки се да разчисти място в складовете, Министерството на отбраната утилизираше това оръжие. Под пресата понякога попадаха и редки екземпляри стрелково оръжие с дарствени надписи. Като основна задача на прекратяването на утилизацията се смята запазването на оръжейното наследство на Русия.

Вероятно не всеки ще може да придобие оръжие от складовете на военното ведомство, тъй като продажбата на бойно късостволно и автоматично оръжие е забранена. В пълно бойно състояние с такова оръжие ще могат да се сдобият само хора, притежаващи съответен лиценз. Ако обаче бъде решено пистолетите и винтовките да бъдат деактивирани, тоест да не могат да стрелят, тогава всеки ще може да ги купи.