Печат

Засилва се гладът за синьо гориво

Автор „Русия днес“. Публикувана в Икономика

През следващите десетилетия в света ще се консумира далеч повече енергия, отколкото се смята днес, прогнозира министерството на енергетиката на САЩ. Основният локомотив на растежа на потреблението ще бъдат Китай и Индия, пише „Уолстрийт джърнъл”.

Консумацията на енергия до 2040 г., т.е. за по-малко от 30 години, ще нарасне с около 56%. Потреблението ще расте основно за сметка на два отрасъла — производството на електричество и развитието на транспорта. Китай и Индия ще осигурят половината от този растеж. Тези икономики ще стават все по-богати и ще използват все повече енергия — именно това ще определи и насоката на развитие на енергийния пазар.

Ако сегашната политика на държавите и растежът на световната икономика продължи, бъдещият растеж на икономиката ще се базира на консумацията на традиционните видове горива — петрол, газ и въглища. През 2040 г. на тях ще се падат 80% от всички използвани енергийни ресурси. Най-бързо ще расте потреблението на газ: новите технологии ще позволят разработването на значителни газови резерви. Постепенно заводите и енергийните компании ще преминат на синьо гориво.

САЩ, които бързо увеличават добива на газ, ще се конкурират с Русия, която също ще започна да увеличава добива за сметка на находищата в Арктика. Добивът ще расте също така в Канада и Китай, се казва в анализа. Към 2040 г. и САЩ, и Русия ще увеличат добива на синьо гориво с около 3,4 млн. куб. м в сравнение с обема от 2010 г. Добиваният газ ще има своя пазар: САЩ вече предлагат да го изнасят за Азия и Европа, а Русия увеличава сътрудничеството си с Китай.

През 2040 г. в света ще се произвеждат 116 млн. барела течни горива — преди всичко петрол. През същия период цените на черното злато ще нараснат до 163 долара за барел. В тази ситуация на потребителите ще им се наложи да търсят алтернатива на нефта. В САЩ сериозно ще намалее потреблението на бензин преди всичко заради новата политика на администрацията на президента Барак Обама. Природният газ обаче, ще остане основен енергиен източник както за битовите, така и за промишлените нужди.