Печат

Пети форум "Примаковски четения" се състоя в Москва

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Форумът събира 80 чуждестранни експерти от 29 страни

Петият международен форум „Примаковски четения” беше открит в понеделник в Москва в чест на 90-годишнината от рождението на съветския и руския държавен деец, академика на Руската академия на науките Евгений Максимович Примаков.

Първият форум се състоя през 2015 г. в памет на Примаков и беше във връзка с годишнината от рождението му. Всяка година в конференцията участват представители на руското ръководство, а през 2016 г. в мероприятието участва президентът на Руската федерация Владимир Путин.

През тази година форумът продължи два дни и събра над 80 водещи чуждестранни експерти от 29 страни и над 600 представители на руските академични, политически и делови кръгове. Сред тях бяха първият вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов, председателят на Комитета по външна политика на Съвета на федерацията Константин Косачов, американският политолог — бивш съветник на президента на САЩ Джордж Буш за Русия и Евразия Томас Греъм, председателят на Мюнхенската международна конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

Главната тема на конференцията през тази година беше формулирана — „Завръщане към конфронтацията: има ли алтернативи?” На откриването на форума говориха помощникът на руския президент Юрий Ушаков, президентът на Търговско-промишлената палата на Русия Сергей Катирин, президентът на Националния изследователски институт за световна икономика и международни отношения „Е. М. Примаков” към Руската академия на науките Александър Динкин. В понеделник се състояха сесии, посветени на пътищата за стабилизиране на Близкия изток, нарастването на противоречията в Азиатско-Тихоокеанския регион, ролята на ЕС в световната политика, а така също на новото противоборство между великите държави.

Вторият ден на форума беше открит с традиционната реч на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. След това участниците в конференцията обсъдиха контрола над въоръженията, новата студена война, възможностите и пределите на ръста на руската икономика. Специална сесия беше посветена на наследството на Примаков.

Евгений Примаков почина на 26 юни 2015 г. на 86-годишна възраст. В различни периоди той заемаше постовете председател на Съвета на Съюза на Върховния съвет на СССР, директор на Службата за външно разузнаване, министър на външните работи, председател на правителството на Руската федерация. /”Русия днес”/