Архив

Печат

Ердоган обвини Асад, че се "опитва да саботира" отношенията му с Москва

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини правителството на сирийския президент Башар Асад, че се „опитва да саботира” отношенията на Анкара с Москва чрез последната си офанзива в провинция Идлиб в Сирия. 

През септември миналата година между Русия и Турция беше подписано споразумение за буферна зона около Идлиб, но руснаците многократно предупреждаваха, че споразумението не се отнася за терористичните групировки, под чийто контрол всъщност е Идлиб.

Турският президент е казал на руския си колега Владимир Путин в телефонен разговор, че офанзивата на силите на президента Асад „са опит за саботаж на руско-турското сътрудничество”. Това уточни началникът на пресслужбата на турското президентство Фаретин Алтун. В информацията за телефонния разговор не се споменава обстоятелството, че руските сили участват в сирийската офанзива.

Русия и Турция са на противоположни страни в конфликта, като Москва категорично подкрепя Асад, докато Анкара призова за свалянето му от власт и подкрепи терористите във войната срещу арабската страна.

Ердоган се оплака, че нарушенията на режима за прекратяване на огъня, насочени към зоната за деескалация в Идлиб през последните две седмици, са достигнали тревожни мащаби.

Той обяви, че е невъзможно това да се обясни като опит за борба с тероризма, но всъщност явно защитава протурските екстремисти в региона. Ердоган заплаши, че атаките рискували да подкопаят съдбата на политическия процес в Сирия. /”Русия днес”/