Архив

Печат

САЩ ще отпуснат 250 млн. долара за военна помощ на Украйна

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

В Камарата на представителите на САЩ започна официалният процес на одобряване на проектобюджет за отбрана за 2020 година. Той предвижда 250 млн. долара за военна помощ на Украйна. Отбелязва се, че от тази сума 50 млн. долара се предлагат за изпращане само за летално оръжие с отбранителен характер.

Подкомисията по отбрана на комисията по бюджетни въпроси на Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта „Бюджетни кредити за нуждите на Министерството на отбраната за 2020 година”, се посочва в съобщението на посолството на Украйна във Вашингтон, публикувано на страницата във Фейсбук.

Документът предвижда тези средства да бъдат насочени и към различни програми, включително обучение на военни, логистика и подкрепа в областта на военното разузнаване. 

По-рано министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак съобщи, че в последно време САЩ са предоставили помощ на Украйна в размер на повече от 400 милиона долара.

Припомняме, че след преврата в Украйна през февруари 2014 година, организиран от САЩ, страната се намира в духовен, политически и икономически упадък. Поради наивна глуповатост и продажност, бившата съветска република, която се е отправила на Запад, към ЕС и НАТО, се е превърнала във форпост в ръцете на Вашингтон, който я използва като маша за придобиване на стратегически предимства срещу Русия.

За Съединените щати Украйна не е от толкова решаващо значение, както за Русия, която продължава да смята Украйна за братска страна. Следва да се отбележи, че САЩ работят в Украйна от 1991 година, когато страната обяви независимост от Съветския съюз. По-рано това потвърди и бившият помощник-държавен секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Виктория Нюланд. Тя призна в интервю за Си Ен Ен, че от 1991 година до 2014 година Вашингтон е изхарчил 5 милиарда долара, за да постави на власт в Украйна „силно, демократично правителство”. 

/​”Русия днес”/