Архив

Печат

Насрочиха датата за инаугурацията на Зеленски

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

След дълги дебати парламентът на Украйна най-накрая насрочи дата за инаугурацията на новоизбрания президент Владимир Зеленски. Датата е 20 май, като това решение е подкрепено от 315 парламентаристи във Върховната рада при необходимия минимум от 226 гласа. 

По-рано Върховната рада разгледа няколко дати 17, 19, 20, 26, 28 май и 1 юни. Последните две дати практически лишават новоизбрания президент от възможността да разпусне парламента. 

Самият Зеленски искаше церемонията да се състои на 19 май. Но в парламента заявиха, че в този ден Украйна традиционно отбелязва Деня на жертвите от политическите репресии, поради което било неуместно да се организира тържествена церемония.

Междувременно стана известно, че олигархът и най-голям конкурент на президента Петро Порошенко Игор Коломойски се завърна в Украйна от Израел, където прекара последните няколко години.

Самият той потвърди информацията за завръщането си. Но на въпроса най-напред с какво планира да се захване, Коломойски отговори, че засега не знае. По-рано блудният олигарх обеща да се завърне в родината си след победата на Владимир Зеленски на президентските избори, когото Порошенко нарече „марионетка” на олигарха Коломойски. 

Милиардерът се върна в Украйна в нощта срещу 16 май. Според бившия депутат на Върховната рада Владимир Олейник, завръщането на олигарха не било планирано, а по-скоро изглеждало като бягство. 

Съдейки по всичко, Украйна засега е единствената страна, в която Коломойски ще може да се чувства в безопасност известно време, защото между САЩ и Украйна няма договор да двустранна юридическа помощ. Той ще се опита да остане тук, да се посъветва и тогава да реши, как да постъпи в бъдеще. Но аз не му завиждам — на никого не бих пожелал да бъде враг на Тръмп”, каза бившият депутат, като визира думите на адвоката на американския президент Рудолф Джулиани, че Коломойски, който доведе на власт Зеленски, е „един от враговете на Тръмп”. 

От 2017 година Коломойски живее в чужбина, първо в Женева, а от 2018 в Израел. /”Русия днес”/