Архив

Печат

Партньорство неподвластно на санкции и външен натиск

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Австрия няма да се откаже нито от "Северен поток-2", нито от сътрудничеството с Русия

Австрия няма намерение да напуска проекта „Северен поток-2″ и строителството ще бъде завършено в срок, отбелязаха руският и австрийският президент. Владимир Путин и Александър Ван дер Белен разговаряха в сряда в Сочи. Това бе първото посещение на госта в Русия в качеството му на държавен глава и то бе свързано с откриването на форума „Сочински диалог”.

Двете страни са дългогодишни и надеждни партньори в сферата на енергетиката. Австрия е възлов транзитьор на руски газ за Европа, като всяка година по нейна територия се пренася над 30 млрд. куб. м газ за Италия, Франция, Германия, Унгария, Словения и Хърватия. Независимо от продължаващите санкции и силния натиск на САЩ срещу изграждането на „Северен поток-2″ във Виена отстояват националния си интерес и добросъседските си отношения.

Руският президент подчерта балансираната политика на Австрия, която не позволи страната да изпадне в русофобска истерия и запази възможностите си за сътрудничество с Русия. Двамата лидери осъдиха практиката на санкции, която води до огромни загуби за всички и трябва да бъдат отхвърлени като инструмент на незаконна конкуренция.

Австрия е особено важен икономически партньор на Русия и затова в преговорите беше отделено голямо внимание на търговските връзки и инвестиционните процеси”, заяви Владимир Путин. През миналата година двустранният стокообмен се увеличи с 40 процента, а от началото на тази години нарасна с още 76 на сто. Увеличават се инвестициите: общият обем на руските капитали в австрийската икономика към октомври м.г. е бил 27 млрд. долара, а в Русия действат над 1,2 хиляди предприятия с австрийско участие. Страните работят по изпълнение на подписаната през 2011 г. Декларация за партньорство за модернизация. Тя предвижда реализацията на 28 съвместни иновационни проекта на сума около 3 млрд. евро. Сред страните от ЕС Австрия заема второ място — след Германия, по инвестиции в Русия. 

Владимир Путин и Александър Ван дер Белен взеха участие в откриването на „Сочински диалог” — форма за активно сътрудничество в обществената и културната сфера. Решението за него бе взето миналото лято и той ще се развива по аналогия на отдавна действащите „Петербургски диалог” — с Германия и „Трианонски диалог” — с Франция. Външните министри на двете страни Сергей Лавров и Карин Кнайсл подписаха декларация за организиране през 2020 г. и 2021 г. на години на руската и австрийската литература и театър.

Укрепването на руско-австрийското сътрудничество може да играе ключова роля в отношенията между Москва и Брюксел. Това е важно както за икономическото развитие на Европа, така и за заздравяване на международната сигурност и политическата стабилност, коментираха австрийски наблюдатели. 

Руската страна е готова да търси компромиси с Европа, но не за сметка на своите фундаментални национални интереси, заяви на пресконференция президентът на Русия Владимир Путин след преговорите с федералния президент на Австрийската република Александър дер Белен.

Готови сме за гъвкаво поведение, готови сме за компромиси, готови сме за решаване на всякакви сложни въпроси и проблеми, само не за сметка на нашите фундаментални национални интереси. Това е всичко. Ние и сега сме достатъчно гъвкави при решаването на всички въпроси, в това число и с европейските партньори”, каза Путин.

Доволни сме от развитието на нашите отношения, но, разбира се, би било по-добре в тях да няма никакви ограничения, свързани с политиката. Да няма политически мотивирани ограничения в икономиката. Това винаги пречи, това носи щети на всички. А може би на нас — в най-малка степен”, каза Путин.

Според държавния глава страните от ЕС са загубили десетки милиарда евро от санкциите. „А зад тези десетки милиарди има работни места, доходи и заплати на работници, които работят в европейски предприятия и биха могли да доставят стоки на нашия пазар. И биха правили това в много по-голям обем, отколкото днес. Надявам се, че все някога ще възродим целия комплекс на нашите отношения и ще се движим още по-напред”, каза руският президент. 

/​”Русия днес”/