Архив

Печат

България чества 140 години Освобождение

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

• Учреден е Национален комитет за отбелязване юбилея от Руско-турската освободителна война и възстано-вяването на българската държавност • Комитетът изпрати покана до руския президент Владимир Путин 

Във вековната история на България особено ярко се открояват героичните дни на 1877 – 1878 година, когато руските войски и българските опълченци с кръвта си извоюваха свободата на българския народ. Днес, в навечерието на 140-​годишнината от този подвиг, наш дълг е по достоен начин да почетем събитията, които позволиха на Отечеството ни да възкръсне”. Това се казва в специален адрес от държавния глава Румен Радев до учредителите на Национален комитет за честването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. Президентът Радев допълва, че в състава на Комитета изпъкват множество авторитети: „Всеки от вас е изтъкнат професионалист с доказан принос към развитието и благоденствието на българската нация”, подчертава президентът, който дава съгласието си да е патрон на общонационалното честване.

Със слово към участниците в събитието се обърна и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. Той изтъкна, че русите и българите са се сражавали рамо до рамо за спасението на България от османско робство, а Руско-турската освободителна война е пример за проява на висши общочовешки добродетели като безграничната саможертва, безкористност и героизъм. Посланик Макаров припомни, че връзките между нашите две страни са основани на единните цивилизационни и славяно-православни корени и са осветени с кръвта на нашите велики предци, пролята за свободата на България. Руският дипломат изрази увереност, че предстоящата славна годишнина ще предаде нов импулс за по-нататъшно укрепване на традиционно топлите връзки между руснаците и българите, че ще стане нов етап на многопластовото сътрудничество между Русия и България. „Длъжни сме да пазим паметта за съратничеството и взаимопомощта между руските войни и българските опълченци, нямаме право да предадем на забвение идеалите на руско-българската дружба, преминали през вековете”, завърши посланик Макаров.

Националният комитет избра за свои съпредседатели акад. Юлиан Ревалски — председател на БАН, и историка проф. Андрей Пантев, който произнесе вдъхновено слово пред събралите се. 

Вчера в тържествена обстановка в сградата на Централния военен клуб в София бе учреден Национален комитет за отбелязване на 140-​ата годишнина от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност. Патрон на общонационалното честване, чиято кулминация ще е 3 март 2018 г., ще е държавният глава Румен Радев. Това оповести пред събранието секретарят на президента по национална сигурност о.р. ген. Стефан Янев. Гост на събитието бе и посланикът на Русия у нас 

Н. Пр. Анатолий Макаров, който поздрави участниците с благородната инициатива.

Участниците в събитието избраха за съпредседатели на Инициативния комитет председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и историка проф. Андрей Пантев.

Още в началото на сбирката Снежана Тодорова — член на Националния комитет и председател на Съюза на българските журналисти, припомни, че първото събитие, което по достойнство отбеляза 140-​ата годишнина от Освобождението, е състоялият се на 22 май т. г. и преминал при триумфален успех концерт на Мариинския театър от Санкт Петербург под палката на световноизвестния диригент Валерий Гергиев, провел се по инициатива на Форум „България-Русия”.

Сред знаковите имена в Националния комитет са представители на държавните институции — вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, просветният министър Красимир Вълчев и колегата му от Министерството на културата Боил Банов, министрите на туризма и на младежта и спорта Николина Ангелкова и Красен Кралев. В комитета ще се включи и началникът на Кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, както и посланикът на България в Русия Бойко Коцев.

Законодателната власт е представена в лицето на зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев, на проф. Стефан Данаилов, инж. Петър Кънев, Александър Симов, Елена Йончева.

Българската православна църква, допринесла най-много за запазването на българския национален дух и православна вяра по времето на петвековното турско робство, е включена по достойнство в Комитета в лицето на Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополитите Дометиан Видински, Йоаникий Сливенски, Гавриил Ловчански, Григорий Врачански, Киприян Старозагорски.

В него са и кметовете на градове и общини, които пазят в спомена си героични епизоди от епопеята на Руско-турската освободителна война и от първите стъпки на възстановената българска държава: Йорданка Фандъкова (София), инж. Даниел Панов (Велико Търново), Георг Спартански (Плевен), Живко Тодоров (Стара Загора), Василка Панайотова (Шипка), Иван Портних (Варна), Димитър Николов (Бургас), както и изпълнителният директор на Сдружението на общините д-р Гинка Чавдарова.

Част от Инициативния комитет е и д. ик. н. Петър Стефанов — председател на Централния кооперативен съюз, който е най-голямата кооперативна структура и масова организация у нас.

Сред другите известни общественици в Комитета са акад. Христо Григоров, председател на БЧК, общинският съветник в СОС и председател на ГС на БСП — София Калоян Паргов, Стефка Костадинова — президент на Олимпийския комитет, Васил Василев — председател на Общонародния комитет „Васил Левски”, Боян Ботйов от Фондация „Христо Ботев”, Симеон Симеонов — председател на Отечествения съюз, и други.

Естествено място в Националния комитет имат организациите, ратуващи за запазване и развитие на специалните отношения между България и Русия и за развитие на славянската и православна солидарност, плод на които е Руско-турската освободителна война — може би единствената в световната история война, която е водена изцяло от безкористни и хуманни съображения, а не от завоевателни намерения. 

Сред имената в Комитета са проф. Светлана Шаренкова, Любомир Коларов, Стоил Фердов, Станка Шопова, проф. Захари Захариев, Енчо Москов, Георги Минчев, проф. Валентина Аврамова. 

От името на Форум „България-Русия” Светлана Шаренкова заяви, че основна задача на Форума през следващата юбилейна година ще е организирането на събития в календара, с които да бъдат представени върхови постижения на руската култура и духовност.

В Комитета са и ръководителите на водещите военно-патриотични организации, наследници на славното българско войнство и офицерство: ген. о.з. Стоян Топалов (Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва), д-р Иван Сечанов (Съюз на ветераните от войните), инж. Петър Велчев (Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите), началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” ген. Груди Ангелов.

Българската наука, култура и духовност също ще се включат активно в каузата по отбелязването на светлата национална дата в лицето на акад. Антон Дончев — писател, акад. Георги Марков — историк, проф. Аксиния Джурова — изкуствовед, и проф. Божидар Димитров — историк, литературоведа проф. Чавдар Добрев, траколога проф. Иван Маразов, историкът проф. Ваня Добрева. В Комитета са и ректорите на ВУЗ проф. Анастас Герджиков (СУ „Св. Кл. Охридски”), проф. Запрян Козлуджов (Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”), проф. Галя Герчева (Варненски свободен университет), проф. Георги Колев (Шуменски университет), проф. Иван Марков (УАСГ) и други. Сред членовете на ИК са библиотечните и музейни деятели доц. Соня Пенкова, доц. Красимира Александрова, Емилия Зорнишка.

Медийната общност ще участва чрез генералните директори на БНТ, БНР и БТА — Вяра Анкова, Александър Велев и Максим Минчев, на Красимир Узунов — изпълнителен директор на Агенция „Фокус”, публицистите Петър Волгин, Къдринка Къдринова и други.

Творческите съюзи и организации са представени от Боян Ангелов (СБП), Снежана Тодорова (СБЖ), Христо Мутафчиев (Съюз на артистите), Любен Генов (СБХ), арх. Георги Бакалов (Съюз на архитектите), Ценко Минкин (Съюз на композиторите), на писателя Анжел Вагенщайн, художника Ивайло Мирчев, треньорката и хореограф Нешка Робева, народната певица Николина Чакърдъкова, певицата Грета Ганчева, композитора Кирил Икономов, поетите Матей Шопкин и Лъчезар Еленков, диригента Пламен Джуров, директорите на водещи културни институции Мариус Донкин и Александър Морфов (Народен театър „Иван Вазов”) и акад. Пламен Карталов (Национална опера).

В комитета по достойнство участват и космонавтите ген. Георги Иванов, ген. Александър Александров.

Българският спорт ще се представи със световните и олимпийски шампиони Йордан Йовчев, Албена Денкова, Илияна Раева, Стоян Делчев, на волейболните звезди Пламен Константинов и Теодор Салпаров, футболиста Ивелин Попов.

Участници в събитието изразиха увереност, че събитията по отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението ще станат наистина общонародно дело и в него ще се включат всички честни, патриотично настроени българи, които ще отдадат своята почит към славните страници от българската история, ще отстояват историческата истина за тях и ще предадат на младите поколения частица от онзи национален дух, който е дал сили за националното и духовното възраждане, за освобождението и за градежа на нова българска държавност.